20 października to Dzień Owoców i Warzyw. Warzywa i owoce są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Dostarczają witamin, soli mineralnych, błonnika i innych cennych składników ważnych dla zdrowia człowieka. Zgodnie z zaleceniami WHO, należy dziennie spożywać 5 porcji warzyw i owoców. W tym roku szkolnym SU wraz z opiekunami p. Ewą Mazur i p. Jolantą Zapadką przygotował wystawę złożoną z owoców i warzyw, które w przeważającej większości pochodziły z ogrodów i sadów naszych uczniów. Na wystawie królowały i mieniły się kolorami krajowe warzywa i owoce: śliwki, jabłka, winogrona, kabaczki, cukinie, dynie, patisony, pigwy, ogórki, pomidory, papryki, pory, selery, marchewki, ziemniaki i cebule, a także egzotyczne owoce: mandarynki i banany.
Na wystawie oprócz jadalnych eksponatów, które skonsumowano, znalazły się pluszowe i papierowe warzywa i owoce. Wystawę wzbogaciły hasła zachęcające do codziennego spożywania warzyw i owoców. Tego dnia również, każdy uczeń przygotował sobie drugie śniadanie z wybranym przez siebie owocem lub warzywem i zjadł je w towarzystwie pluszowej maskotki, która była owocem lub warzywem. Mamy nadzieję, iż ta ekspozycja przyczyni się do stałego wdrażania w życie hasła: „Chcesz być zdrowy jak ryba, jedz owoce i warzywa”. Samorząd Uczniowski